Bermbeheer Wassenaar

Sinds medio juni help ik mee met onderhoud van de berm aan de Raaphorstlaan. Elke donderdagochtend van half 10 tot half 11 is een klein groepje vrijwilligers uit de wijk Horst en Duin hier aan het werk. De initiatiefnemer Niek nodigde me uit en ik hielp graag mee (en werd ook lid van de bewonersvereniging van “mijn” wijk en wat later ook van de net opgerichte tuinvereniging Groene Vingers). Een paar keer help ik mee met uittrekken van kleefkruid dat al in het zaad stond, brandnetels, grote klitwortel (wortels eetbaar! lijkt op artisjok; en medicinaal).
Gewone berenklauw (ook eetbaar)

Na een keer of 3 polste ik of ik evt wat frambozen zou mogen neerzetten en in overleg kreeg ik een eigen stukje berm, dat ik eerst nog zelf onkruidvrij maakte. Frambozen kreeg ik van Renske; ze had ze me al eerder aangeboden maar nu had ik er echt een goede bestemming voor. Op 1 juli ‘s middags reed ik mee naar haar oude flat in Oegstgeest waar ze de tuin rondom het flatgebouw in beheer had genomen en o.a. een frambozenbosje. Sinds zij hier in de Raephorst woont, heeft niemand zich erover ontfermd en was het allemaal behoorlijk verwilderd. Ik koos een stuk of 10 frisse jonge scheuten en een paar oudere als ook 2 bessenstruikjes en zette ze diezelfde middag in de grond.

Uit mijn eigen tuin nam ik nog mee:
spinaziezuring, pepermunt, citroenmelisse.

Uit de tuin van een wijkgenoten: zilverachtig 1 jarig plantje; Ooieaarsbek; Pachysandra; kruipende campanula

9 juli 2021 - eind 2021

9 juli gekocht bij De Bosrand: komkommerkruid en oranje oost indische kers. 16 juli bij tuincentrum Bloemendaal watermunt, wilde bertram (bij slootkant) en rozemarijn.
Gezaaid: Phacelia; Tübingermengsel(biologisch geteeld beide): Het mengsel bestaat uit zaden van uitheemse planten en cultuurplanten: Phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in het groen, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, komkommerkruid, dille, serradella en zonnebloem.

Tussen de frambozen strooide ik nog wat ouder zaad: Klaverhazenpootje

Bij de sloot maakte ik een stukje schoon van brandnetels, maar werd toen gestoken door mieren. Hier lijkt een mierennest te zitten. Toen maar gestopt en gezaaid Frisse oevers en slootkant, ook van Sluis garden.
“Dit zaadmengsel, met o.a. Struisgras, Waterweegbree, Dotterbloem, Wilgenroosje, Leverkruid, Moerasspirea, Gele Lis, Koekoeksbloem, Wolfspoot, Wederik, Kattenstaart, Rietgras, Zegge, Moerasrolklaver, Adderwortel, Wilde Bertram, Engelwortel of Wilde Angelica, Pinksterbloem en Zenegroen is bedoeld voor stroken grond tussen water en drogere gedeelten.

Hieronder een stukje wat ik deels vrijmaakte van vooral brandnetel, en wacht nog wacht op invulling, mogelijk als laagblijvend voedselbosje: bessenbosje? jostabes, zwarte bes, vlier?

19 juli, veel bramen verwijderd, het koninginnekruid opgebonden; een kruisbes geplant en de akelei verplant. Nog wat oeverplanten-zaadmix gezaaid rondom de kruisbes. Zaadjes gekocht voor waterkers. Maar die moet ik volgend jaar eerst in vochtig zaaibed voorzaaien.

20 juli, weer een paar uurtjes gewerkt. Nu is dit bomengroepje ook vrij van brandnetels en wilde braam en maakte ik van al dat onkruid heuveltjes, die mijn terrein begrenzen. Hopelijk snappen honden dat. Ook rond de perkjes legde ik wat uitgetrokken onkruid ter markering

21 juli: het laatste beetje brandnetel en wilde braam verwijderd uit de slootkant en ook het deel naast de bes wat schoongemaakt. Net als gisteren trof ik nogal wat glas en stenen aan in de bodem.
Ik had in tuincentrum De Bosrand een witte bes gekocht van
en ik besloot de kruipende framboos uit mijn kleine tuintje te verhuizen. Hij heeft wel erg veel stekels en die komen daar wel van pas. Ook nog een rode duizendblad gekocht, ook een sterk wortelende plant die de concurrentie met restjes braam ed wel aan moet kunnen.

Op 23 juli was ik klaar met wieden van de brede rand direct naast de sloot, en zaaide het in met een mix voor oeverplanten. Er kwam een passant langs met wie ik een leuk gesprek had over eetbare planten (de vrouwelijke zaadjes  van de brandnetel schijnen heel gezond en lekker te zijnen nu oogstbaar!) en ze zette me even op de foto, leuk!

Op 29 juli op het eind van een tweedaags bezoek aan Nijmegen nog meegenomen uit mijn stadstuin: duizendblad, bieslook, aardbeien, framboos, appelmunt, bieslook, salie
Kwa bomen lijken er te staan: gewone vlierbes, Es, Grauwe Els.

Op 14 september gekocht bij fruitbomen.net in Boskoop: 1x zwarte bes Bona, 1x zwarte bes Titania, 1x kruisbes Hinnonmaki Rod, 2x braam Thornless Evergreen. En weer een stukje vrijgemaakt van berenklauwen klitwortel, brandnetels.

2022
Ik had eind 2021 de compostbergjes over de aarde verspreid. Dit zag er mooier uit en bedekte de grond, zodat onkruid moeilijker zou kunnen opkomen. In het voorjaar zaaide ik thuis o.a. reuze-zonnebloemen, oost indische kers, pompoen en andere voor. Onkruid ging natuurlijk toch wel groeien uiteindelijk. Deze legde ik als een walletje om de perken heen waar ik de eenjarigen uitplantte en ook rechtstreeks inzaaide.
Op 1 vierkante meter plaatste ik balkjes en een draadje en deed mee aan het NRC experiment De Wilde tuin. Ik maakte er een paadje naar toe met de deels verdroogde bamboestaken. Hier liet ik alles groeien en verwijderde alleen een keer een brandnetel. Er groeide vooral Look zonder look en Hennepnetel. Tot mijn verrassing bleek de hennepnetel het sterkste. In september zag ik er opeens ook bamboe doorheen groeien en heb ik alles verwijderd, zodat ik goed bij de bamboe kon. Die was op diverse plekken toch weer opgekomen. Het kostte veel tijd om de wortel te volgen. Ik moest wortels doorzagen om de bamboewortel er onderuit te krijgen.
Het was maar goed dat ik hier nog geen vaste planten zette.
Dat deed ik wel in het voedselbosje: ik kocht 5 rabarberpollen, splitste de Russische smeerwortel en plantte die uit.
Door de droogte van de zomer hadden de eenjarigen het best moeilijk. Maar met de komst van de regen ging vooral de oost indische kers goed groeien en bloeien.
De framboos (een late soort) had nergens last van, groeide goed in de hoogte en gaf veel gave vruchten. De vogels hebben het nog niet door.

De planten

To do:
stekjes maken van de vlier: november – feb. : tweejarighout: neem tak met 4 knopen, 2 gaan er in de grond, 2 erboven. video
stekje maken van kruisbes: hieltje afnemen: na de oogst: augustus/september – november; 30 cm lange tak