Akebia Quinata’s: Silverbells en Chocoladerank

Akebia quinata of schijnaugurk is een snel groeiende klimplant die zonder snoei wel tot meer dan 10 meter hoog kan klimmen. Indien de schijnaugurk te groot wordt is snoeien geen probleem. De plant geeft in de lente van april tot eind mei bloemen. De bloem van de Akebia quinata is zowel vrouwelijk als mannelijk.
Er zijn ook individuele bloemen die of alleen mannelijk dan wel vrouwelijk zijn.
De kleur van de bloeiwijze is paars/bruin, deze ruiken heerlijk zoet.
Deze makkelijke plant staat graag in licht vochtige grond en op tijd water geven komt de groei ten goede in de zomer. Het ovale blad blijft in een milde winter lang hangen en verkleurd mooi paars. Wordt de winter strenger dan verliest de plant zijn blad. De houten ranken verkleuren tevens paars/bruin.

De Akebia quinata kan in een goede zomer zijn vruchten afrijpen. Deze zijn langwerpig tot ovaal van vorm. Voor een goede bestuiving dient de voorkeur twee planten bij elkaar te zetten (enkele planten produceren alleen ook vruchten).
De vruchten worden tussen de 5-10 cm lang en tot 4 cm dik, ze verkleuren naar violet/paars als ze rijp zijn. De vruchten kunnen vers gegeten worden, ze zijn dan wel lekker zoet maar hebben niet veel smaak. Om hier wat smaak aan toe te voegen kan citroensap een uitkomst bieden. De bittere schil smaakt gefrituurd erg lekker. Winterhardheid zone 6b (-20ºC).

    • Chocoladerank – Akebia quinata C2
      Halfwintergroen. Rodekoolkleurige geurige bloemen. Vruchten 4-7 cm. September. Kruisbestuiver nodig!
    • Chocoladerank “Silver Bells” : Vijfdelige bladeren met zowel lichtroze en roodpaarse bloemen
      Halfwintergroen. Deels witte geurige bloemen. Vruchten 4-7 cm. September. Kruisbestuiver nodig!

Gekocht: http://www.proeftuin.eu/Nl/KLF/Akebia.php

Helaas nog geen vruchten, gekocht voorjaar 2016.
NB: mei 2020: ivm de nieuwe heg (van betongaas) met de buurvrouw heb ik de silver bells uitgegraven, ik had ze aan het gaaswerk willen zetten, maar ontdekte dat ze enorm aan het woekeren waren geslagen: veel uitlopers in de grond. Ik heb hem in een pot gezet en daar doet hij het ook goed in.
De akebia quinata C2 bleek goed te verplaatsen en had geen ondergrondse uitlopers gemaakt.

2020: