Onkruiden

Met de regen groeit ook het onkruid. In mijn volkstuin maak ik kennis met voor mij nieuwe (onkruid)soorten en dankzij de plantapp weet ik snel hun naam. Plantjes die zich een plekje veroverden zijn, onder andere:

De koningskaars is prachtig om te zien groeien, maar nu is hij wel immens groot en sta ik op ooghoogte met de bloemen.
Rood guichelheil vind ik wel een mooi plantje, maar het zaait zich ook uit. Leuk om te ontdekken dat het ooit medicinaal was, maar dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Wilde bloemen.inf Mens en gezondheid 
Havikskruid (in stadstuin) heb ik waarschijnlijk eens gekocht, maar heb ik verwijderd omdat het zich te snel uitbreidde.

Na het wieden en verwijderen zaai ik dan bij voorkeur zelf iets in als er nog plaats is. (op https://eetbaarnijmegen.nl/maak-een-tuinplan/ vind je diverse zaaikalenders)
Bij warm en droog weer laat ik het gewiede onkruid liever liggen als mulch: gebruik hiervoor geen wortelonkruiden en ook geen onkruid dat al zaad bevat.
Mulchen beschermt de bodem tegen uitdrogen en het voorkomt dat eventueel nieuw onkruidzaad dat eronder ligt gaat groeien: dat krijgt immers geen licht.
Als mulch kan je ook rabarberblad en smeerwortelblad gebruik. Hoe dikker de laag, hoe sterker het effect.
Zie ook https://www.welkoop.nl/advies/tuin/plant-en-zorg/tuinonderhoud/mulchen

Sommige fruitsoorten hebben baat bij een specifieke onderbegroeiing vertelt dit artikel van houtwal.be.
Zo houden peren van goudsbloemen en afrikaantjes; bramen van rucola; appelbomen onder andere van klaver.

To do… nog het een en ander verplaatsen en onkruiden wieden. Sommige geven veel blad, dan kan ik ze net zo goed laten groeien en bloeien en net voor ze in het zaad schieten als mulch gebruiken.