Palmkool (1 a 2 jarig)

Moestuintips over palmkool en vooral de eventuele problemen. Ik heb deze problemen gelukkig nooit gehad.

Prachtige plant. In het voorjaar (maart) zijn ook de jonge blaadjes, bloemknopjes en mals steeltje erg lekker.
Toen ik de bloempjes bleef weghalen, bleek de palmkool gewoon weer nieuw blad aan te maken en in augustus niet meer in bloei te gaan.

Tip voor betere vertering: kort stomen, en kruiden als anijszaad, karwijzaad, geraspte gember. En dan vooral zelf goed kauwen.

Bron: In de maag wordt er met kool niets mee gedaan. De maag verteert eiwitten voor door ze door de zure omgeving af te breken. Kool bevat vooral zetmeel, maar dat moet er eerst uit worden gehaald en het probleem zit hem in de celwand. Door kool in de mond goed te kauwen help je de vertering door de kool alvast in kleine stukken te breken en de cellen gedeeltelijk kapot te maken.
Koolsoorten worden met name in de darmen verteerd en zorgen bij sommige mensen voor veel gasvorming.
Hoe zwaarder de kool, hoe lastiger verteerbaar.
Kook de kool vooral niet te lang. Kool bevat mosterdolie, dat is een vluchtige stof die het verteringsproces versnelt. Om de mosterdolie van kool te behouden, mag je het slechts even stomen.
Je kan er ook op het einde een lepel mosterdzaad of -poeder in mengen (is vooral raadzaam bij de ‘zwaardere’ koolsoorten).

Een totaal andere manier om kool beter verteerbaar te maken is melkzuurgisting. Bij deze (stokoude) bewaarmethode blijven de vitamines (C, B1, B2, B3 en D) intact. Melkzuur stimuleert de spijsvertering en is eetlustopwekkend.