- Als keukenkruid gebruikt in Peru, Ecuador en delen van Chili en Bolivia.
Aroma: een frisse mix van basilicum, dragon, munt en limoen. - Als bron voor een verfrissende drank
- medicinale thee, als remedie tegen verkoudheden, bronchitis en maagproblemen.
Recept hoestdrankje: gebruik de gedroogde bladeren en bloemen: trek er thee van, voeg likeur, siroop, honing of suiker toe - Mooi en nuttig: Vooral het geveerde blad is heel sierlijk, zaai er gerust een haag van. Aanplant van deze 1-2m hoge soort betekent het einde voor veel aaltjes, onderdrukt ook meerdere lastige onkruiden, zoals zevenblad. De diepe beworteling zorgt voor verbetering van de grondstructuur. Als toekruid bij rijst of stamppot en (het houdt niet op) als basisolie voor de parfum- en farmaceutische industrie.
- Zijn oorsprong wordt gevonden op uitgestrekte graslanden in de gematigde streken van Zuid-Amerika, maar hij heeft in de loop der eeuwen zijn domein steeds verder in noordelijke richting weten uit te breiden. Dus is hij nu een invasief onkruid in de USA.
- Groen blad, met kleine bloemen, die neigen naar wit (is nergens zwart dus!)
Kan tot twee meter hoog worden, maar reikt gewoonlijk niet hoger dan 60 centimeter. Zon of half schaduw. In de zon meer uitgesproken smaak
Samengevat uit wat ik onder andere vond op:
https://www.mijntuin.org/plants/21640-huacatay en http://specerijen.blogspot.com/2016/08/zwarte-munt-of-huacatay.html
NB: ik zaaide hem dit jaar voor het eerst, ben benieuwd. Ik vond het niet erg lekker..