Tomaat van Wil (de Voogt)

Het gaat om een ras, dat weliswaar niet resistent is, maar wel een soort weerstand heeft tegen aardappelziekte. Grote opbrengst, aparte teeltwijze (tegen een rek of muur; leidt een aantal dieven naar links en naar rechts.)
Ik heb ze dit voorjaar voor het eerst opgekweekt uit zaad. Wil overleed vorig jaar, zijn tomatenzaadjes doen al een paar jaar de ronde.

Ik kreeg de handleiding van Ida Geers, secretaris van Velt Regio Nijmegen. Haar ervaring met deze tomaat: De plant neemt veel ruimte in beslag en geeft een enorme opbrengst. “In het begin probeer ik de plantjes nog wat in het gareel te houden maar al gauw is het een wilde boel. Is  niet erg want je kunt er tot de vorst van blijven snoepen.”


Originele handleiding Wil de Voogt (pdf)

Hieronder dezelfde tekst, klein beetje door mij bewerkt.
Fytoftora resistente tomaatjes.

Zaaien:

De zaadjes kun je het beste begin tot half maart zaaien. Opkweken bij een temperatuur van 20 graden. Zodra de eerste echte blaadjes goed zichtbaar zijn, de plantjes verspenen en iets koeler wegzetten. Verspeen nog eens wanneer de plantjes 15 cm hoog zijn. De opkweek moet wel bij zoveel mogelijk licht gebeuren anders worden de plantjes te iel.

Naar buiten en selectief dieven:
Na 15 mei kunnen de planten naar buiten. Deze moeten wel aan gaas geplant worden. De planten worden 2 x 2 meter (hoog en breed).

Zie de tekening: In het midden laat je de stengel ongeveer 2 meter hoog worden. De dieven die hier aan komen, buig je uit tot liggers en laat je 1 a 1,5 meter lang worden.
Deze dieven moeten ongeveer 30 cm. uit elkaar liggen. Hieraan komen de tomaatjes.
De dieven die hier weer aan komen, moet je uitbreken omdat anders de plant te vol wordt. (op de tekening de bruine streepjes omhoog met een streep erdoor: verwijderen)
Wanneer het slecht weer wordt zullen de tomaatjes bruin worden en afvallen; dit is niet erg want zodra het weer beter weer wordt komen er weer gezonde tomaatjes aan.
Dus ruim de plant pas op wanneer het gevroren heeft: tot die tijd zal hij vruchten blijven dragen. Het is verstandig om de plant in een gat met potgrond te zetten, ongeveer 15 cm. diep.

Zaadjes zelf oogsten en bewaren:
Haal zaadjes uit een rijpe tomaat en zet ze in een laagje water, bijv. in een jampotje. Na een paar dagen drijft er schimmel op het water. Dan in zeef gieten en goed afspoelen. Zaadjes laten drogen en in bijv. koffiefilter bewaren.


Ervaringen die ik online nog vond:
Uit https://www.moestuinforum.nl/topic/18999-wie-teelt-er-tomaten-met-phytophthora-resistentie/ (2 juli 2016) Iemand schrijft erover “Ik zag het voor het eerst en duidelijkst bij een soort, die ik maar even Velt-tomaat noem want het ras is verder niet gekend, waarvan ik zaden kreeg van Velt coördinator in Nederland Wil de Voogt. De planten (en soms ook vruchten) kunnen worden aangetast bij nat en warm weer, maar als het daarna droger wordt groeien ze weer schoon verder en gaan ook weer goede en lekkere tomaten produceren. Wil kreeg deze soort al een 30 jaar geleden uit Spanje en de kweekwijze is totaal anders dan we gewend zijn, namelijk tegen een rek of aan een muur waarlangs je een aantal dieven naar links en rechts leidt waaraan massaal, vele honderden tot in goede jaren wel duizend en meer, langwerpige vruchten ter grootte van een duivenei komen. Het lijkt veel op de manier van aanbinden van een druif, maar dan in een jaar. Hoewel tijdens de opkweek de planten niet harder groeien als andere tomaten, gaan ze na het uitplanten rond half mei enorm hard groeien.

En iemand anders (november 2013) Via Wil de Vooght van Velt kreeg ik zaad van een tomaat, die hij 25 jaar geleden uit Spanje kreeg en sindsdien met succes kweekt (Lieven David en diverse andere mensen kregen ze ook van Wil en kweken ze sindsdien ieder jaar weer). Wil stuurde me er een teelthandleiding bij. Dit (onbekende) ras heeft een gaaswerk van zeker 2,50 meter hoog nodig, waarlangs ze op 1 meter afstand geplant worden. Zijtakken moeten om de 30 cm worden aangebonden tot 1 meter links en rechts van elke plant uitgroeien, want daar vormen zich massaal de vruchten. Tomaten hebben de grootte van een pingpongbal en je oogst er heel veel (700 a 800) per plant…en ze zouden nog goed smaken ook.
https://www.moestuinforum.nl/tomaten-uitdaging-op-zoek-naar-zoetekes-t11591-20.html )