Een wortelknol, met de smaak van een zoete, knisperfrisse verse appel of watermeloen.
Knollen lijken op de dahlia of bataat. Bevat inuline
- Oorsprong: zuid amerika. Pas sinds de jaren 60 van 19e eeuw naar Europa gekomen. Het bevat weinig calorieen, dat was destijds de reden dat men het niet vaker teelde.
- Gebruik: Fruit of groente? Voor gebruik moet yacon worden geschild; het doorgaans witte vruchtvlees (sommige rassen kennen een kleurtje) kan dan, door blootstelling aan de lucht, bruin worden. Net als bij appels. De wortelknollen wegen veelal tussen de 300 en 600 gram en vormen in de winter een uitstekende vervanger van bijvoorbeeld appel, peer of meloen. Denk aan de Waldorfsalade. Rauw uit het vuistje zijn ze al lekker, maar nog lekkerder met wat citroensap of sinaasappel.Let op: Vers geoogste yacon is waterig. De smaak komt pas goed los na een maand of langer opslag.
Na de oogst zijn de wortelknollen nog wel enkele maanden te houden in een koele kelder. Ze drogen dan wel wat in. Ze kunnen het best worden ingekuild. - Medicinaal? Mogelijk, zie de tekst van Mergenmetz
- Teelt: niet winterhard, dus net als dahlia’s in koele kelder bewaren. Yacón kun je vermeerderen door de centrale vegetatieve wortels (waar de oogjes op zitten) te scheuren. Deze bloedknollen kun je het beste rond februari en maart scheuren in een vorstvrije omgeving. Ter voorkoming van schimmels en beter herstel van de yacónplant, kun je het beste gesteentemeel over de wondjes strooien.
Samengevat uit wat ik onder andere vond op https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/yacon/ en ook https://kweken.net/yacon/
Ook info op :http://www.thevegetablegarden.be/ (over bewaren, het zoeter worden)
Ik kreeg een flinke knol van een vriendin eind 2018, haalde de knolletjes los van elkaar en liet het geheel overwinteren in mijn koele en donkere kelder in een emmer zand. Daar begonnen de knolletjes in het vroege voorjaar al te spruiten. Zie foto 2. Het was eenvoudig om hier mooie planten uit te laten groeien. Op 13 mei zette ik ze buiten. De groei is verschillend. De plant vlak naast de aardpeer, relatief donker doet het het slechtste. Een andere zette ik achter een bankje. Deze doet het wel iets beter, maar het beste doet het toch de plant naast de 2 grote kolen (couve galega). Misschien omdat hij mee profiteerde van het net dat ik over de Couve Galegga moest spannen tegen de duiven.
Mijn oogst, 22 november 2019: de grootste woog 843 gram! Het oogsten ging makkelijk in de losse andgrond. Toch raakte een enkel knolletje beschadigd. Ik vond de smaak nog tegenvallen, dit is duidelijk een soort die nog een maand in mijn koele kelder moet narijpen en zoeter worden.
Dat varieert per soort, zie ook deze site, waar je de planten kan kopen:
https://www.denoudekastanje.be/producten/plantgoed/eetbare-knollen/34-yacon-polymnia-sonchifolia