In mijn nieuwe volkstuin bij de Pagode zou Japanse duizendknoop groeien. Ik hoorde het in januari, toen ik de tuin aangeboden kreeg. Maar ik zag er niets van. In dat jaargetijde is hij ondergronds.
Hieronder foto’s van mijn graafwerk. Gelijk vanaf januari 2018. Ik ben er heel wat uren mee bezig geweest; een kwestie van stug doorgaan, intussen luisterde ik naar een luisterboek op mijn smartphone. Zo was het goed te doen. Ik probeerde echt alle wortels eruit te krijgen, voorzichtig wrikkend met de grenilette, wat echt heel fijn gereedschap bleek. Zat de wortel te diep, dan groef ik eerst met de spade de aarde erom heen weg, tot ik er weer met de grenilette bij kon.
In eerste instantie verzamelde ik de wortels samen met het gras op 3 hopen (en ook wilde braam, roos, kweekgras). Die hopen werden echter steeds hoger en tot mijn schrik begonnen er na maanden opeens vanuit het binnenste Japanse duizendknopen te groeien. Ik heb de hopen toen opengebroken en ben ze af gaan voeren in groene zakken (restafval).
Aflaten voeren naar een composteerbedrijf met de juiste certificering bleek nog duurder.
- Mag ik het bovengrondse deel: de kleine al uitgedroogde zachte plantendelen in de groenbak doen, ter compostering? De ondergrondse steviger wortels verbrand ik.
Op de site van de ARN las ik nl.: https://www.arnbv.nl/jeugd/arn-afvalenergiecentrale/
Het gft-afval wordt verkleind en gezeefd. Alles wat kleiner is dan 6 cm wordt in een vergister gemengd met het al aanwezige gft-afval dat al in de installatie aanwezig was en met water. Zo ontstaat een pap van rottend afval. De temperatuur in de vergister is 54° Celcius. Door de bacteriën gaat het gft-afval ‘gisten’. Daarbij ontstaat gas. Een roerlepel helpt het gas om uit de pap naar boven te ontsnappen. Het gft-afval blijft 14 dagen in de vergister om er gas uit te winnen. Het biogas wordt in een zuiveringsinstallatie gescheiden in aardgas en koolzuur.
Japanse duizendknoop heeft 3 dagen van 55 graden nodig volgens de BVOR. Zouden deze wat kwetsbaarder bovengrondse delen dan niet gewoon mee kunnen in de groenbak? - Is het waar dat organisch restmateriaal er nog wordt uitgefilterd door de ARN en dan alsnog tot compost verwerkt wordt?Het antwoord:
Ons vergistings- en certificeringsproces is gecertificeerd. Dat houdt onder meer in dat alle ziektekiemen en plantenzaden worden afgedood. Verspreiding hiervan via de compost is daarmee tot een minimum gereduceerd.
Maar in de check wordt alleen gekeken naar zaden en kiemen, niet naar delen van een plantenwortel. Juist van Japanse duizendknoop is bekend dat een klein stukje (levende) wortel al voldoende kan zijn om de plant (weer) zijn kop te doen opsteken.
Voor 100% zekerheid is het vooralsnog beter om wortelstelsels, zoals door u gefotografeerd, bij het restafval te deponeren. In ons verbrandingsproces bij meer dan 1100 graden Celcius, is vernietiging wél volledig gegarandeerd.
Overigens is uw vraag voor ons aanleiding om intern te rade te gaan om een volgende keer onze compost (ook) op de overlevingskans van exoten zoals worteldelen van de Japanse duizendknoop te laten controleren.
Wat uw tweede vraag betreft: ARN kent geen nascheiding. Het afval wordt bij ons aangeleverd door inzamelbedrijven, zoals Dar. De scheiding ligt bij de bron, dat bent u als burger. Wat u in de gft-bak gooit, wordt in onze vergistingsinstallatie gelost en wat u in het restafval gooit, komt terecht in onze verbrandingsovens.
In de zomer kocht ik voor 25 euro een vuurkorf en na de wortels in porties goed gedroogd te hebben in het schuurtje heb ik een keer of 4 flinke hoeveelheden verbrand. Dat was uiteindelijk de snelste, makkelijkste en goedkoopste oplossing. Laatste foto.
De wortels bleken overal in de tuin te zitten. Half maart 2019 heb ik hem nog op 2 plekken gezien.
2019: