Een overzicht van overlast en maatregelen:
2009: overlast: ik kan met mijn handen niet eens de grond in om te wieden. Gedurende de zomer graaf ik uit en verwijder de haarwortels.
Op 18 september 2009 verzocht ik de gemeente via email of de esdoorn niet verwijderd en vervangen kon worden vanwege mijn overlast.
Op 7 december 2009 belde ik Janneke Bosma, kwaliteitsbeheer Groen over de overlast, het antwoord kwam via email:
Naar aanleiding van ons telefoongesprek van vandaag, heb ik de esdoorn getoetst volgens ons waarderingssysteem. Hierin wordt de overlast naast de waarde van de boom gezet. Ik moet u helaas mededelen dat de overlast niet opweegt tegen de waarde van de boom. Ik kan hiervoor dus geen kapvergunning verlenen. Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben.
Begin februari 2011 veroorzaakten de wortels een verstopping van het riool. Gelukkig zat de verstopping aan de gemeentelijke kant, waardoor de kosten voor de gemeente waren. Maar het was wel mijn taak om dit te bewijzen. Ik moest dus het rioolvat open maken en laten zien dat dit vol zat. Was het niet zo, dan zat de verstopping ergens tussen het vat en mijn huis.
Ik deed mijn verhaal op nijmegendirect en verwees naar die link (maar die bestaat nu niet meer, omdat nijmegen-direct is gestopt). Hier vind je het verhaal over de Boomwortels als pdf.
Hieronder een foto eruit.
Meer foto’s:
Ik mailde de gemeente in feb. 2011 en beschreef ik de situatie (met verwijzing naar die link) en stelde vooral de vraag: wat moet ik nu?
Ik denk erover om de esdoorn nu maar jaarlijks wat wortelsnoei te geven in mijn tuin; hopelijk kan ik zijn groei daarmee wat beperken. Dat zou fijn zijn voor mijn eigen riolering, maar ook voor mijn tuin. Minder grote wortels = minder haarwortels.
Ik mailde de gemeente nogmaals op 8 feb. 2012:
Het is alweer een jaar geleden dat ik u mailde over de overlast die ik heb dankzij een gemeentelijke esdoorn.
U ging in uw antwoord in op het rioleringsprobleem. Dat is nu nog steeds opgelost; alhoewel het wachten is op de volgende keer. Dan zal ik een hele kunststof bak nemen. Daar komen de wortels niet in.
Nu gaan ze er wel in komen vanwege de aanhechting tussen de nieuwe kunststof rioleringsbuis en de oude betonnen put. Dat schijnt nog wel een paar jaar te duren.
De grootste overlast nu heb ik aan die boom doordat hij met kleine wortels in mijn hele voortuin zit.
Is het mogelijk om de boom te vervangen door een soort dat wat minder mijn tuin nodig heeft om te groeien?
Het mag best een klein exemplaar zijn, dan help ik hem wel overleven. Goedkoper voor de gemeente. En natuurlijk zou ik graag een boom met vruchten zien, zoals in de Maerlant straat, waar Nashiperen groeien.
De gemeente bleef echter op het standpunt dat de waarde van esdoorn groter is dan mijn overlast.[/spoiler]
In 2012 volgde ik de jaaropleiding permacultuur en kwam tot een vergelijk met de wortels. Zie het verslag
2017: weer een verstopping. Ik had het er al met meer mensen over gehad, en er zijn inmiddels goede en kleine kunststofvaten. Ik kon er helaas geen foto meer van vinden. Wel van deze operatie, eerst met de hand op 28 maart. Toen het betonnen deksel toch te zwaar bleek en ook niet stuk geslagen kon worden met de hamer, kwamen de mannen op 7 april terug met een graafmachine. In 2011 was het mijn klusser nog wel gelukt met de hand. Maar nu moest het deksel toch kapot gemaakt.
Er is nu een kunststofvat geplaatst met inspectie mogelijkheid.
De esdoornwortels zitten nu vooral in de houtsnipperpaadjes waar ik ze met rust laat. In de borders kom ik ze amper tegen en ik haal ze weg als ik ze tegenkom.
Dit lijkt vooralsnog een goede oplossing.