Volkstuin 2011-2017

Volkstuin bij volkstuinvereniging De Smalle Steeg.
Vanaf 2011: eerst een jaar samen met Miquel, die vanwege verhuizing zijn permacultuur volkstuin graag in handen zag die verder zou gaan met permacultuur. De tuin was een half uur fietsen van mijn huis vandaan (7,4 km) en veelal langs de drukke Graafseweg.

In 2009 had ik me al op de wachtlijst laten zetten voor het volkstuincomplex De Pagode. Dit ligt maar 1,1 km van mijn huis.
In 2018 was ik aan de beurt.

Mijn eerste volkstuin was 150 m2 groot, was op kleigrond en er stond al een kas op. Het was leuk om de mij onbekende planten van Miquel te leren kennen. Door de afstand en drukte met mijn werk en privé kwam ik er echter niet goed aan toe om me alles eigen te maken.
Zo heb ik onder andere de grote hardvrucht verwijderd omdat ik er de lol niet van inzag (niet lekker, werd groot). Sommige planten raakte ik kwijt omdat ik ze niet tijdig herkende, zoals de schorseneren. Ook haverwortel vond ik niet zo lekker.
Kruipende boterbloem leek leuk voor de paadjes, maar ze wandelden zo de bedden in. Een els bleek niet goed geworteld en dat gold ook voor de olijfwilg.
Heel blij was ik met Miquel’s zwarte bessenstruiken, de kas (vooral gebruikt voor tomaten), de appelboom met heerlijke elstar appels.

Ik volgde een jaaropleiding permacultuur in 2012 bij Helma Roell en kocht daar Bocking 14 smeerwortel. De woekerende gewone smeerwortel van Miquel groef ik uit.

Er stond ook nog winde aan de randen van de tuin. Beste remedie bleek om na het uitgraven hier houtsnippers te leggen. De laatste jaren beschikten we over een enorme berg houtsnippers van Jan van Vulpen. Ik heb heel wat kruiwagens gereden om de paden na uitgraven te vullen met houtsnippers. Aanvankelijk kocht ik ze, nadat ik op de paadjes van natte kleigrond met weggezakte stoeptegels een aantal keren was uitgegleden. Bij het uitgraven ontdekte ik die tegels pas. Ze hebben waarschijnlijk ook wel bijgedragen aan het uitglijden.

Een heel avontuur. Ik hield een blog bij op Blogger en heb dit in maart 2019 overgezet naar deze website. Dit moet ik nog eens opschonen.