Volkstuin 2018-2020 bij Pagode

Vanaf begin 2018 huur ik deze tuin van 130 m² bij volkstuinvereniging De Pagode, nadat ik me in 2009 had ingeschreven. Destijds kwam ik nog op de wachtlijst, vrij snel na mij is men gestopt met mensen toe te laten op de wachtlijst. Verhoudingsgewijs zijn er weinig tuintjes beschikbaar en het verloop is niet groot. Het complex is dan ook zeer centraal gelegen, midden in de stad, aan de Verlengde Groenestraat, parallel aan het spoor.

Er was veel te doen: er bleek Japanse duizendknoop in de hele tuin te zitten; er waren wilde bramen, rozen, bruidssluier, 2 Amerikaanse vogelkersen, gras en kweekgras.

In 2018 was ik vooral met het verwijderen van de Japanse duizendknoop bezig. In 2019 kwam hij bijna niet meer terug. Nog een enkel klein plantje, dat ik dan zo goed mogelijk uitgraaf en bij het restafval doe.

Hieronder zie je wat er onder andere stond, toen ik de volkstuin overdroeg eind 2020. Aanleiding om de tuin op te zeggen was een interview door een studente naar wachtlijsten op volkstuincomplexen. Ik gaf de studente wat gegevens door van andere complexen, maar ze wilde ook van mij, als lid van tuincomplex De Pagode,  wel weten hoe ik over de wachtlijst dacht. Tijdens dat zoom-gesprek, vanwege corona, realiseerde ik me aan aantal dingen: 

  • hoe oneerlijk het eigenlijk is dat ik deze volkstuin heb, terwijl ik ook een eigen stadstuin heb, waarin ik groente en fruit kan verbouwen
  • dat doe ik al een tijdje, en het gaat steeds beter. De omstandigheden zijn wel lastiger, maar het gaat.
  • wat was ik veel tijd kwijt aan water even op de volkstuin én ook mijn stadstuin.
  • er zijn ook mensen die helemaal geen tuin hebben. Eigenlijk zouden deze mensen voorrang moeten krijgen vond ik. Ik zegde de volkstuin op en schreef een nieuwsberichtje op Eetbaar Nijmegen. 

Het was een heel leuke ervaring, en ik zag er een tijd naar uit om alleen nog maar mijn stadstuin te hebben. Maar ook die ga ik per 1 december verlaten. Mogelijk tijdelijk, want ik ga mijn huis verhuren en een appartement in het westen huren, zodat ik dichterbij kinderen en kleinkinderen kan wonen.