11. Aldenhof, tuin op het noorden

We hadden nog wat budget over en vonden op onze wachtlijst P. die graag alsnog meedeed. Het gaat om een smalle strook van bijna 1 meter breed en 6,5 meter lang.

P. heeft al wat ervaring met zelf kweken van groeten en fruit in de achtertuin op het zuiden. De strook  links naast de parkeer plaats mag nu ook eetbaar worden.

Toelichting van de vraag

Midzomer schijnt de zon een paar uur op het deel dat het dichtst bij de straat ligt. Het stuk vlak voor het huis krijgt amper zon.
P. en haar man willen ivm rugklachten graag een bak op 50 cm hoogte. Dat plukt makkelijker, maar heeft wel meer voordelen: minder last van katten; iets eerder opwarming in het voorjaar; de mogelijkheid om nog meer goede grond toe te voegen. De mogelijkheid om indien gewenst hydrokorrels onderin te doen; die nemen makkelijk vocht op en kunnen dat later afgeven aan de wortels van de planten die daardoor minder last hebben van droogte.
Zie https://stadstuinieren.wordpress.com/tag/moestuinbak/  en https://www.tuinenbalkon.nl/verhoogde-moestuinbakken-de-voordelen en

P. wil hier graag een aanvulling op de eetbare achtertuin en vindt alles leuk wat we voorstellen. Hieronder staat het met linkjes om er nog eens goed naar te kijken.
In het schaduwrijke deel: sla, en sla-achtigen, zoals spinaziezuring, munt, bieslook, spinazie, snijbiet, nieuw zeelandse spinazie (Diana met  handige tips over spinazie/snijbiet ed)
In het iets zonniger deel: eeuwig moes (1x1x1m max een mooie oude koolplant), bosaardbei, bessen,  en misschien op het eind een minitree: een minifruitboom van peer, appel of kers van circa 2m hoogte en 40 a 50 cm breed die niet gesnoeid hoeft te worden.

Wij hebben na het overleg ook nog even nagedacht en op basis daarvan onze ideeën nog iets aangepast. Dat betreft vooral de bakconstructie.
We stelden al voor om de houten bak vast te maken, zodanig dat de zijkanten rusten op de stenen randen en hierdoor niet met aarde in aanraking komt.
randen
De rand naar de buren toe ligt wat hoger. Houd hier rekening mee bij het maken van de bak. Je zou de plank hier wat lager kunnen maken, of juist kiezen voor een iets hogere rand.
Het lijkt ons achteraf eigenlijk veel praktischer om de bak al gelijk op de juiste plaats neer te zetten zonder het verwijderen van grit en de bestaande anti- worteldoek. Als de bak op de juiste plaats staat, bekleed je de zijwanden met vijverfolie ter bescherming van het hout.

Voorwerk voor P. (en haar handige schoonouders):

 • de bestaande bakken met buxussen verwijderen
 • bedenken welke planten er moeten komen en deze aanschaffen of vast in gedachten houden dat later te doen als het nu nog niet kan.
 • de bak maken: circa 1 m bij 6,50 bij 50 cm hoog
 • de wanden bekleden met vijverfolie (beschermt het hout); er is niets nodig voor de bodem; laat het vijverfolie 5 cm uitsteken aan de onderkant naar binnen toe, zodat het hout ook aan de onderkant goed beschermd is.
 • zorg voor tuinaarde: totaal nodig: 1 x 6,5 x 0,50 = 3,25 m³.
  gebruik je 5 cm hydrokorrels, dan wordt het: 1 x 6,5 x 0,45 = 2,92 m³.
  je krijgt 10 zakken van 40 liter van ons gratis.
  Voor de bovenste helft raden we aan goede biologische tuinaarde te kopen.
  Bijvoorbeeld bij Biokultura:  een of twee big bags van 1 m³ elk a 110 € per stuk. http://www.biokulturawebshop.nl/producten/biologische-tuinaarde. Biologische bemeste tuinaarde en/of compost.
  Vul dat aan 1 m³  gewone goedkopere of gratis tuinaarde.  Of 1,5  m³ van elke soort.
  Je zou de biologische tuinaarde iets goedkoper kunnen bestellen bij Tim Timmermans, via zijn bedrijf tuinservicenijmegen.nl/ : hij is hovenier; ook kan hij soms komen aan goedkope zwarte tuinaarde. Je zou voor de onderste laag ook houtsnippers kunnen gebruiken. Die zijn gratis op te halen op De Smalle Steeg 2. Meestal ligt daar een berg snippers, waar je gewoon van af kunt halen.
 • zorg voor hydrokorrels: 5 cm wordt wel aangeraden: 1 x 6,5 x 0,05 = 0,325 m³ = 8 zakken van 40 liter. Het is geen must, we raden het wel aan.

Onze subsidie: Bestel voor 200 euro aan biologische producten en je krijgt 100 euro  van ons terug.

In de permablitz-actie gaan we

 • de bak inrichten voorzover nog nodig:
  • goedkope aarde onderop, rechtstreeks op het grit
  • daarna de biologische tuinaarde
  • eventueel een paal met grondboor plaatsen om steun te geven aan een minitree (of meer) (neemt Karla mee indien nodig)
  • eerste de eventuele fruitboom (fruitbomen). Die staan het diepste. Bij de wortels wat hydrokorrels en goede biologische tuinaarde
  • dan de rest van de bak vullen tot 15 cm hoogte onder de rand.
  • daar een laag met 5 cm hydrokorrels. We twijfelen of het nodig is om onder de hydrokorrels een laag antiworteldoek aan te brengen. We weten niet zeker of de hydrokorrels door hun gewicht naar beneden zullen zakken en dan hun werk (vocht opnemen en afstaan aan haarwortels van planten) minder goed kunnen doen. Of dat ze juist, net als steentjes, bij regen juist naar het oppervlak komen. Een duurzaam alternatief voor het plastic antiworteldoek kennen we niet, we zijn hierom geneigd om niets aan te brengen en het aan te zien. We zijn wel benieuwd hoe het gaat werken.
  • de bovenste 10 cm weer biologische tuinaarde.
  • planten erin (als je wilt, neemt Karla wat mee, zoals spinaziezuring of bieslook)
 • uitleg geven over de planten: waar moet je op letten

We hebben het ook nog even gehad over andere manieren om zelf door het jaar heen goede compost te produceren.

 • Je kan heel eenvoudig je keukenafval verzamelen in een bokashibak en het daarin alvast fermenterende afval na een week of 6 ingraven in de grond.
 • Bedek de aarde met blad of houtsnippers
 • Maak zelf bladcompost in de herfst
[collapse]

Een paar ideeën voor een hoge bak:

Begin april 2017 hadden P. en haar schoonvader de klus al geklaard. Het werden twee Gabion plantenbakken via een Groupon actie.

Ze hebben munt en bieslook, veldsla en aardbeien geplant en nog het een en ander gezaaid. Zo eenvoudig eigenlijk en zo’n mooi resultaat!