Deze kleine voortuin was bijna geheel bestraat.
Achter het groene hek met mooie Mini Bibliotheek! (goede actie van bewoonster Karen en goed opgepakt door wooncorporatie De Gemeenschap!) staan 3 blauwe hortensia-struiken, die blijven.
De rhodondendron erachter, tussen hek en overkapping, niet goed in beeld op de foto, mag eruit. Helemaal links vanaf het hek staan 2 grote bamboes in pot. Die blijven ook. Dan staat er nog een afdakje voor de fietsen, afgescheiden van de tuin door gaas begroeid met klimop. Ook dat blijft.
Alle grindtegels naast het pad naar de voordeur gaan eruit. Dan houd je een aardig stukje voortuin over.
K. heeft al uitgezocht welke planten het goed zouden doen in de schaduw en die ze ook graag zou willen. In deze tuin krijgen alleen de hortensia’s gedurende een paar uur per dag wat zon. Nu is het wel zo, dat de meeste planten wel liever iets meer zon zouden hebben, maar de zogenaamde schaduwplanten gedijen ook wel in de schaduw, met mogelijk wat minder opbrengst.
Zie http://www.fruitbomen.net/informatie/p/38/fruittuin-in-de-schaduw/
Eetbare wilde planten in de schaduw: Cruijdthoeck
- Blauwe bes: kan bij de ingang van de tuin, net naast de meest rechtse hortensia. De hortensia moet je dan wel goed snoeien.
- Japanse wijnbes: kan achter de mini bibliotheek; plaats een raster van gaas, zodat je hem wat houvast kan geven om naar boven te groeien. Hij krijgt scheuten van circa 3 meter.
- Vlier: kies wel voor een kleinblijvende vlier, zoals de Sambucus Nigra (deze heeft Inge ook )
Bijv. op plantnu.nl/ of fruitbomen.net/ of heel veel keuze bij esveld.nl/: deze zijn allemaal eetbaar (net gecheckt, maar de verkoper zei wel: of ze allemaal lekker zijn is een tweede). De vlier zou direct naast de voordeur kunnen staan.
Voor groentes geldt: vooral de vruchtdragende groentes hebben een minimale hoeveelheid zon nodig. Teel groentes voor de bladeren (boerenkool, sla, spinazie, …) of voor de wortels (bieten, wortelen, rapen).
Karen had al uitgekozen; daslook, munt, zuring, eeuwige prei, rankspinazie, campanula klokje (neem de Campanua persificolia, schaduw en eetbaar)
Jeannette vult aan: oost indische kers. Heeft wel halfschaduw nodig, maar misschien mag hij op het afdakje klimmen. En ook eeuwige spinazie.
- Verwijder de rhodondendron (kan nu al); de stoepranden die erom heen staan, kunnen we gebruiken als rand, links naast het grindtegelpaadje naar de voordeur. Zodat aarde echt in de voortuin blijft en zich niet gaat mengen met het zand onder de tegels. En ook zodat de grindtegels niet in de richting van de tuin gaan verzakken.
-
Snoei eventueel de bamboe tevoren, zodat er meer plaats is voor de Japanse wijnbes
- Verwijder de grindtegels en voer ze af behalve een paar tegels die we gaan gebruiken om de grindtegels onder het afdakje een rand te geven, zelfde reden als hierboven;
- Verwijder ook het zand eronder tot je de aarde ziet.
- Haal houtsnippers voor het vullen van de onderste laag, dat kan gratis bij De Smalle Steeg 2 in Lindenholt; er ligt bijna altijd een flinke berg waar je gewoon vanaf kan halen. Tip: gebruik oude tuinaarde zakken of gewoon huisvuilzakken.
- Zorg voor opvulaarde
- In totaal heb je nodig om de uitgegraven grond weer op te vullen: 2 m x 4.90. Als je 40 cm heb uitgegraven: 2 x 4,9 x 0,4= 3,92 m³.
Je zou 1 kuub, een big bag biologische grond kunnen kopen bij Biokultura. - Bestel de planten en bewaar de bonnen. Voor de aanschaf van biologisch plantgoed of biologische tuinaarde krijg je de helft terug. (max bedrag van subsidie is 100 euro).
- Bedenk en koop of maak een oplossing voor lopen in de moestuin: bijv. stapstenen van steen of hout, rubber.
Permablitz actie:
- Wij zorgen dat er tegen die tijd 10 zakken biologische tuinaarde zijn bezorgd (5x bemeste tuinaarde, 5x compost)
- We helpen je met wat nog niet klaar is (afgraven zand; verwijderen grindtegels)
- We plaatsen de randen: langs het pad naar de voordeur en de grindtegels onder het afdakje
- We vullen de onderste laag overal met houtsnippers
- We maken een pad van houtsnippers van het voordeurpaadje naar het fietsenhok onder het afdakje, ongeveer zoals aangegeven, tenzij je nog een beter idee krijgt
- We leggen de stapstenen in de moestuin; vanaf dat moment graag nooit meer door de moestuin zelf lopen. Dat doen we ook niet meer op deze werkdag.
- We vullen de moestuin en het stukje voor de vlier naast de voordeur met zwarte aarde; en bovenop een mengsel van compost en bemeste tuinaarde. De bessen krijgen nog extra houtsnippers.
- Links naast de voordeur planten we de vlier
- Direct links bij binnenkomst planten we de blauwe bes
- Achter de mini bibliotheek planten we de Japanse wijnbes
- Karla neemt mee: campanula klokje en spinaziezuring
- Jeannette komt niet, mogelijk wel als we de permablitz in het voorjaar uitvoeren. Zij neemt of geeft mee: eeuwige spinazie.
Planning: kijk wat je uitkomt; najaar kan, mits het niet vriest. Voorjaar kan ook.
Karen had zich heel goed voorbereid en tevoren al mooie bakken gemaakt van Douglas hout van Externo in Weurt. Je kan het met een goede decoupeerzaag daar zelf op maat zagen. 2€ per strekkende meter. Circa 20 cm hoog.
Ook had ze een prachtig tuinpaadje door een tuinklusbedrijf laten aanleggen met een mal van Tuinpadmal.nl.
Verder had ze een roodbladige vlierbes al geplant naast de voordeur.
Hierdoor was het voor ons zessen slechts een middag werk. Behalve Karen hielpen ook haar buren Luuk en Els, nog een straatgenoot, een Syrische vluchteling uit een straat verder en ik, Karla.
Ons werk:
- bamboe snoeien en van de lange sterke takken een klimrek maken voor de Japanse wijnbes
- in de paadjes naast de bakken de toplaag met aarde uitgraven. De aarde onder in de plantenbakken gooien. Daarna de paadjes vullen met houtsnippers
- de plantenbakken vullen met gewone potgrond; daarna met afwisselend zakken Biokultura tuinaarde/compost en bemeste tuinaarde. Met de hand maakten we de kluiten fijn en mengden we deze 2 soorten door elkaar. Hier gingen in totaal 4×40 liter gewone tuinaarde in; en circa 17 zakken (40 liter) Biokultura zakken (12 compost en 5 bemeste tuinaarde)
- We zetten planten erin: spinaziezuring, waterkers, winterpostelein, pastinaak, palmkool (van Karla);
munt, peterselie, eikenbladsla, en koolrabi (van Karen: de laatste 2 gekocht op voorjaarsmarkt Warmoes);
lupine van Tim Timmermans. - We zaaiden onder andere worteltjes en wat andere uit 3 zakjes van makkelijke moestuinzaden (resp. Kan tegen kou, MM-toppers en Kleurige salades). Kleine stokjes bamboe dienen ter afgrenzing.
- De twee muntsoorten gaan in een grotere pot
- De Japanse wijnbes moest nog ingegraven worden. Hij krijgt ook een goede start met goede compost.
- We hielden ook nog uitgebreid pauze met heerlijke zelf gebakken dadelcake en een cake met abrikoos-kokos.
Wat een verschil! Zo was het: