8. ’t Acker (Lindenholt), voortuin op het zuiden

Dit waren de wensen en ideeën:
Lia woont in een hoekhuis en heeft aan de zijkant, in het zicht liggend, al een moestuin. Het stukje voortuin mag nu ook eetbaar worden gemaakt.
Lia heeft diverse wensen, die deels door ons, deels door haarzelf gaan worden uitgevoerd.

  • Lia wil het hekwerk vervangen. Aan de moestuinkant bestaat dat nu uit groen gaas met verrotte paaltjes; aan de voorkant staat er nu een al 30 jaar oude stekelige berberishaag. Deze mag er uit (taak voor een tuinman).
   Er gaat komen een Engels kastanje hek. Het hek mag hoog zijn (180 cm) waar het de moestuin van de straat afschermt (en tevens als klimrek dienen); het wordt laag (50 of 90) aan de voortuin (waar nu de berberis staat).
   47751_l_G29018
   Te koop bij onder andere Adequatschapenhek.nl/of  ikwileenhek.nl, Hardeman. Kastanjehout is niet alleen duurzamer geproduceerd maar ook veel mooier om te zien.
 • De voortuin mag een mediterrane uitstraling krijgen:
  • olijfbomen (ingraven of andere oplossing bedenken tegen makkelijke diefstal);
  • kruiden zoals rozemarijn
  • een kruidenspiraal in de hoek links (vanaf de voordeur gezien: 1e foto: achter de wilgenstam); direct naast het pad. Met tijm en andere geschikte kruiden voor een kruidenspiraal
  • smeerwortel: goede bijenplant en Lia maakt van de wortels een geneeskrachtige zalf . Nog een link
  • Echinacea: ook geneeskrachtig, maar let op waar je ze koopt; ik zou de Hessenhof aanraden, die vrij kritisch is over alle variëteiten. Of zelf opkweken uit zaad van Gradinka?
  • een zitje voor het raam
 • Regenpijp afkoppelen en een regenton hiermee laten vullen, met overloop naar vijver in de moestuin; via een gootje.einde (15.30)
  Alleen gaat het gootje wat langer worden omdat de vijver bij de bessen komt te staan, op foto 8 achterin de hoek. We gebruiken hiervoor de cementkuip uit de achtertuin (foto 7)
 • De wilg: 2 jaar geleden omgezaagd en er zit nog steeds leven in. Ieder jaar maakt hij nieuwe scheuten. We vragen een deskundige om advies: uitgraven lijkt veel werk; misschien zijn er andere manieren.
 • De moestuin: het is een idee om hier bakken voor te maken/kopen: bijvoorbeeld met opzetranden van pallets  (webwinkel). Dan krijg je een verhoogd bed met houten rand.
  1226144-b5ad40aa206dc25e898131569d7872fe
  Voordeel: goede grond blijft hier beter in zitten, kan minder makkelijk wegspoelen in het houtsnipperpaadje.

Foto’s genomen op 18 maart 2016:

Voorbereidingen Lia:

 • een bankje voor het zitje (kan ook later)
 • planten aanschaffen/zaaien/stekken voor de voortuin
 • hekwerk kopen alsook palen; informeer je over paalhouders en schaf ze eventueel aan (milieuvriendelijker dan inpakken in beton)
 • puin verzamelen voor kruidenspiraal
 • wilgenboomstukken verder verzagen in stukken voor zitjes (kan ook later)

De permablitzactie zal bestaan uit:

 • de prikkende bes verwijderen naast het raam, zodat de roos het wat makkelijker krijgt en er een zitplek wordt gecreëerd.
  Mogelijk verwijderen we ook de groenblijvende struik onder het raam. Afhankelijk van de grootte van het bankje en de wens van Lia.
 • uitgraven cement kuip uit achtertuin; ingraven cementkuip in moestuin; maken gootje van stenen met plastic eronder
 • 2 sierplanten uitgraven uit de voortuin
 • kruidenspiraal maken
 • andere planten in de voortuin zetten
 • hekwerk plaatsen: gaten voorboren met grondboor
 • misschien: bakjes plaatsen in de moestuinperkjes: wat grond uitgraven en de bakken mee vullen

Best veel werkzaamheden in best grote ruimte. We kunnen veel mensen gebruiken. NB: Het is ook erg leuk om even Lia’s achtertuin te bekijken met appelbomen, vijgenboom, hele oude (minstens 30 jaar!)  nog steeds dragende rode bessen.


De blitz actie op 20 mei:

Helaas geen vrijwilligers en Jeannette was geblesseerd aan haar hand. Maar Lia had al veel voorwerk gedaan; onder andere de berberis helemaal verwijderd; en ook de moestuin kreeg van haar al houtsnipperpaadjes en oogde erg mooi.

Lia en Karla plaatsten 20 meter schapenhek. Een laag stuk van 10, en 2 hogere hekken: van 4 en 6 meter lang.  (Dit was 10 m lang, we knipten het door). We bedachten dat we het hek wilden vastmaakten aan de palen met ijzerdraad. Dan is het makkelijker om het eventueel achteraf nog te verplaatsen.
De grond was kurkdroog. Lia had het oude hek al verwijderd en we besloten vanwege de droge grond de oude paalgaten te gebruiken. Dat betekende wat improviseren. Lia had wat minder nieuwe palen besteld dan we eigenlijk nodig hadden bij gebruik van de oude paalgaten.
De aanbevolen afstand tussen de palen was max. 1.50 m. Op de meeste plekken hebben we deze maximale afstand verkregen; alleen bij de grens met de buren links staan de palen op 180 cm van elkaar. Mogelijk moeten hier later nog een of 2 palen bij. Dat zouden ook stevige bamboestokken kunnen zijn of ijzeren pinnen. Aan de muurkant kozen we voor oude palen op een metalen paalhouder. Hier zat veel puin in de grond, waardoor het lastig boren was. Op deze manier hielden we genoeg nieuwe palen over. Lia waste de oude palen met azijn en kortte ze in met een electrische boomzaag.
Lia kende de grondboor nog niet en was verrast hoe handig dit simpele gereedschap is. Met een grondboor krijg je ook zicht op de grond. Zo kwamen wij na het zand in een echte stevige kleilaag terecht. (filmpje grondboor). Te koop bij o.a. Praxis van 18 tot 45 euro (beslist.nl)

We kregen nog even hulp van 2 vriendinnen, die elk 20 minuten meewerkten. Op het eind nog een beetje gewied in de voortuin. Dankzij de droogte trokken we het boerenwormkruid er makkelijk uit. Dit wordt een bloemenweitje voor de bijen. Lia heeft nog ergens goudsbloemen staan. Van de dikke krulwilg maakt ze een stoel. De dikke stammen blijven aan de rand liggen als afscherming van het voetpad.

Het schapenhek ziet er prachtig uit; een voorbijganger noemde het huis “Boerderij” vanwege het hek. Behalve mooi is het ook heel praktisch: de bessen worden erdoor in toom gehouden en de frambozen en bramen hebben er steun aan.
Onkruid wieden tussen de frambozen kan lastiger worden door het hek van de buren dat er nog staat. Maar als je houtsnippers legt op de bodem, zal je geen last van onkruid meer hebben.