Actie op 10 april 2016: Heide woont in de Kolping-buurt, al 5 jaar en was al actief in haar tuin. Zie foto 2 (oude foto van van Google). Ze verbouwde een mooie mix van oost-indische kers, rucola, en veel bloemen.
De tuin is nu bijna leeg, ze wil gaan tuinieren in 5 zelfgemaakte bakken. Zie foto 5, waar ze de bakken al los in de tuin zette.
Ze heeft al aan vaste eetbare planten:
Kruiden: kerrie, rozemarijn, , Lavendel, Tijm,
Fruitboom: vijgenboompje, appelboompje, pruimenboompje, olijfboompje
Kleinfruit: braam, framboos, kiwi, sinaasappelboompje
Niet eetbaar: winterroos, blauwtje, vlinderstruik, acaciaboom.
Wensen: een druiven stok, een bessenstruik en tegen de wind een niet woekerende bamboe.
Ze zoekt ook nog basilicum, dille, peterselie, munt en citroenmelisse.
In de bakken wil ze allerlei eenjarigen; dat kan rijtjes, maar leuker en speelser is het om de methode met golven van Frank Anrijs te gebruiken.
Hierdoor raken plaaginsecten afgeleid. Nu hebben ze tot nog toe geen last gehad van plaaginsecten en ook niet van slakken of vogelvraat. De enige dieren waar ze last van hadden waren katten (buurvrouw heeft er 5), maar ze hebben nu zelf 2 honden en het lijkt erop dat de katten zich niet meer laten zien in de voortuin.
In de voortuin heeft haar man een hek geplaatst, waardoor de honden niet zo maar de straat op kunnen. Er ligt al goede tuinaarde, 2 jaar geleden gekocht. Plante deden het heel goed erop, o.a. de boerenkool deed het heel goed.
De eenjarigen komen deels in bakken, net als de vaste kruiden. Grote eenjarigen zoals pompoen en courgette krijgen een plekje naast de bak, afgescheiden door grote sierstenen.
Dit wordt onze eerste blitz actie gepland voor 10 april: half 10 -16 uur. Leo XIII-Straat 24.
Het plan in het kort: indien nog nodig: alle grond nalopen op kweekgras; voorzichtig met wortel en al uitsteken. Ook onder de stenen aan de zijkant. En ook in kruidenstrook links naast het pad (gezien vanaf het tuinhek).
De 5 bakken in een mooie vorm neerleggen (Heide denkt er al over na) op definitieve plaats; aarde uit de paden eromheen scheppen en gooien in de bak. Paden aanleggen. Houtsnippers erop leggen. Hierna mag je alleen nog op de paden lopen.
Planten in de grond zetten: kleinfruit, zoals braam en framboos; planten in de bak: vaste kruiden bij elkaar of juist vaste kruiden in de holte van de golf in een eenjarigen bed. (methode Anrijs). Zaaien?
Ook als er een regenton is: grond vrijmaken. Regenton aansluiten doen we niet: het betreft hier een stalen pijp en Heide’s man is handig.
Voorbereidingen Heide:
- regenton kopen (geen haast), bijv.te koop bij Haxo, maar kijk ook eens op marktplaats
- tuinaarde evt. om de bakken te vullen. NB: je krijgt 10 zakken, maar dat is waarschijnlijk net niet genoeg
- houtsnippers: voor de paadjes
- karton verzamelen
Wat gaan we doen:
- onkruid grondig verwijderen in hele voortuin
- karton op bodem van de bakken leggen, misschien ook nog wat gecomposteerde houtsnippers uit achtertuin
- grond uitgraven en in de bakken doen
- paadjes bedekken met houtsnippers
- gecomposteerde houtsnippers uit achtertuin onder de bessen leggen
- planten en boompjes in de grond zetten
- meedenken over beplanting/zaaien bedden; en ook uitvoeren. Kleinfruit vooral langs de randen. De boompjes? De acaciaboom staat er al, links achter foto onderaan links. De vlinderstruik staat in de strook naast het pad.
Ook deze blitz actie troffen we het met het weer: droog en ’s middags zonnig. Niet te warm, ideaal weer.
’s Ochtends werkten we met ons 3en, Heide, dochter Dounia en Karla; op het eind van de ochtend kwam Sabina en weer iets later Jeannette.
We begonnen met wat graspolletjes uit te steken, maar al gauw merkte Karla dat er op diverse plekken in de tuin wit/gele wortelstokken in de grond zaten. Wat dikker dan kweekgras. Voor de zekerheid haalden we het er uit. Met enige tegenzin van Heide die eigenlijk niets weg wil doen als het geen kwaad doet. Even later zagen we een klein groen steeltje en herkende Heide het:
Lelietje van Dalen. Ze wist ook dat ze een rijtje alleen bij het hek had gezet. Maar blijkbaar was hij toch gaan wandelen door de tuin. Het is een heel sterk woekerende plant. Laat je hem zijn gang gaan, dan is zo je tuin één pracht van lelietjes van Dalen. Maar andere planten hebben het dan wel moeilijk. Lelietje van Dalen is inderdaad een giftige plant, ik zocht het nog na. Hier een lijst van giftige platen.
Heide had een mooi plan getekend voor de 5 bakken.We legden ze neer op de juiste plaats. Twee bakken om bomen heen; de een om de acacia; de andere om de appelboom.
Daarna legden we de bakken met een waterpas recht. En daarna bedekten we de bodem van de bakken met karton, dat Dounia de avond tevoren al schoongemaakt had (plakband verwijderd). Het karton houdt het licht weg voor mogelijk onkruid, waardoor de planten er boven het wat makkelijker hebben. Minder concurrentie. Het karton verteert vanzelf, geholpen door wormen.
We groeven in de overblijvende ruimtes plantgaten met mooie keien eromheen en gooiden overtollige aarde in de bakken. Daarna vulden we de bakken met biologische compost en bemeste tuinaarde.
We zetten doornloze bramen langs het hek en wat lavendelplantjes ertussen en langs het andere hek bramen met doornen: zij mogen de katten tegenhouden.
Na een heerlijke lunch met linzensoep kwam het leukste deel: planten en zaaien.
De dichtstbijzijnde bak werd bestemd voor peterselie: Een paar nieuw gekochte plantjes, maar ook de oude peterselie worteltjes (een verzameling bakjes peterselie, waar allen de worteltjes nog van over waren), kregen een plaats.
De acacia kreeg gezelschap van aardbeien, die we een laag stro gaven: hierdoor minder last van onkruid; het houdt de bodem koel en vochtig; het houdt de aardbeien schoon, ook bij regen, en bovendien redelijk droog bij echt natte perioden (anders kunnen aardbeien snel rotten).
Er kwam een bed met knoflookuitjes en Citroenmelisse en we zaaiden daar nog wat eenjarige sla plantjes: onder andere citroenmelisse, rucola, raapstelen.
De muntplant zetten we in een plantgat, in een grote plastic pot. Munt kan erg woekeren, hiermee houd je hem enigszins in bedwang. Houd hem wel in de gaten. Over een paar jaar kunnen wortels ontsnappen uit de pot en dan of onderaan of bovenlangs de tuin door wandelen. Dan wordt het tijd voor een nieuwe pot en flink knippen in de wortel.
Bij de appelboom kwam eeuwige spinazie en zuring. Ernaast in een plantgat een pruimenboom. Vrij dicht op de grens met de buurvrouw, maar zij mag de pruimen plukken die boven haar tuin groeien.
We zaaiden onder andere bieten en boerenkool in 2 andere plantgaten; als tijdelijke begroeiing, want ze zijn eigenlijk bedoeld voor pompoenen en courgettes. Maar die mogen pas eind mei naar buiten (of wat eerder, maar dan wel maatregelen nemen als er vorst wordt voorspeld: zoals een piramide tentje).
Tenslotte kwamen er roosters op de bakken. Die moeten de katten tegenhouden.
En kwam er boomschors op de paadjes. Het is echt een mooi gezicht zo! Voldaan in het zonnetje nog even nagenieten..