Lange achtertuin op het noordwesten

Het gaat hier om een echt lange en smalle achtertuin van circa 40 meter lang en 5 meter breed aan de Hatertseveldweg.
De eigenaresse Marije heeft interesse in permacultuur en heeft al een mooi slingerend pad aan laten leggen en zelf meegewerkt, de oude leistenen via marktplaats zelf verzameld. Prachtig gezicht! Het terras bij het huis heeft zij zelf aangelegd met hulp van LETS Nijmegen.

Op 30/11 hebben Jeannette en Karla haar plattegrond en de tuin bekeken en meegedacht. Er zijn een paar grote klussen:

  • een eco-kippenren achter in de tuin
  • een grote ovalen kruidenspiraal in het middendeel
Toelichting van de vraag

p1030674hekwerk-kippenren2Kippenren: M. heeft al een hok, dat moet iets naar achteren verplaatst. Er moet een hekwerk komen van kastanjehouten palen en gaas, circa 150 cm hoog, zodat de kippen niet ontsnappen. Het gaas komt iets in de grond te liggen. Een rij stoeptegels op de grond naast het hek, zodat vossen zich geen weg graven onder het hekwerk door.

M. heeft tips gekregen uit het boek van Velt. Online vind je ook hun tips voor een groene kippenren: http://www.velt.be/kippen-in-je-tuin en http://www.kippenhokken.org/files/verantwoordkippenhok.pdf
Marije wil 2 kippen en heeft dan 10 m² grond nodig (voor een ecologisch verantwoorde kippenren). Dat redt ze makkelijk.
De kippen mogen rondlopen in het hele achterste deel van de tuin. Hier staan al wat vruchtbomen (laagstam kersenboom, frambozen, bessenstruiken) waar de kippen van mogen eten. De kersen uit de kersenboom hangen waarschijnlijk net te hoog voor ze; die zijn voor Marije (of de vogels).
Niet helemaal goed gephotoshopt, want de boom links staat voor het hek. Pal erachter komt het compostvat voor het weinige onkruid dat de kippen niet (mogen of willen) eten.  De kippen gaan veel slakken krijgen! 
tuin_5 Later kan er nog een wiglo (iglo van wilgentakken) komen voor als het te warm is en ook als nestplaats.


p1030671kruidenspiraalKruidenspiraal: een ovaalvormige best grote kruidenspiraal. Er is veel puin (ligt nu voor het schuurtje) en er zijn veel stoeptegels. Marije heeft een tegelsnijder, waarmee we de tegels kunnen halveren en ze mooi stapelen als in een stapelmuur, zoals hieronder:


Nog wat overwegingen:
je zou er een spiraal met sleutelgat van kunnen maken, zoals in dit filmpje. Het paadje dient vooral om het midden te bereiken, waar zich een compostruimte bevindt.

We maakten al eerder grote kruidenspiralen. In Lent met insectenhotels van verticale dakpannen.
Voor de horeca op bedrijventerrein Gorterplaats. Deze laatste kruidenspiraal wordt niet intensief gebruikt, er staan ook vaste planten met bloemen. Bedenk of het nodig is om dwarse paadjes te maken. Zodat je veilig overal bij kan. In de permacultuur geldt heel erg: niet op de aarde lopen. Bij een kruidenspiraal geldt ook dat je niet op de stenen kan lopen; we metselen niet, daardoor kan een wandje makkelijk instorten. 


p1030666vijverVijver: we  verwijderen de steentjes (als Marije dat nog niet deed) en graven een gat iets dieper dan de groene regenton op het plaatje hierboven. Marije koopt vilt en vijverfolie (rubber), dat komt in de ton te hangen en eromheen, zodat er een vijver ontstaat met natuurlijke vormen.  Op de rand kunnen we wat van de grijze stenen terugleggen. We maken ook een verbinding naar de bovenkant van de regenton vlakbij het huis.
Als het flink regent, kan het water uit de regenton wegstromen naar de vijver.
Zie de foto’s hieronder voor voorbeelden waar we dit toepasten.

Daarnaast wil M. een pompje op zonnecellen, dat water uit de vijver weer naar boven brengt en dat daarna mooi in een watervalletje naar beneden mag stromen.

[collapse]

Voortuin Karla (vat ingegraven), voortuin Jeannette (regenton vult cementkuip via gootje)


Nog meer foto’s voor een idee van de tuin:

 

Wensen voor later, als een vervolgproject:

  • een wadi: een greppel, waar bij nat weer regenwater in verzameld wordt; het grondwater komt hierdoor wat hoge te liggen; te graven in de buurt van de bomen die last hebben van droogte. Voorbeeld: deze natte volkstuin (een andere reden voor een wadi).
    dscf4377
  • een fietsenhok in de voortuin. Dat zou zoiets kunnen worden als gedaan is aan het eind van de straat. Het is iets verdiept aan de straatkant
    p1030684
  • tip nog voor de aanvoer van regenwater: dit zag ik in Wageningen: geen idee hoe stormbestendig dit is; jullie zouden zoiets kunnen bevestigen aan de tussenmuur op de erfgrens en het water dan terecht laten komen in de mooie bakken die uitkomen in de vijver. 
     

Heb je zin om mee te doen aan deze permablitz actie, in het voorjaar? We kunnen veel mensen gebruiken. Dat kan ook voor een paar uurtjes, alleen in de ochtend of alleen in de middag. Marije zorgt voor een heerlijke bio-lunch op de dag zelf en een 3-gangen diner wat later als de tuin af is.
We denken aan 2 mensen voor de kippenren; 3 voor de kruidenspiraal; 2 voor de vijver. Maar je hoeft niet telkens hetzelfde werk te doen. Karla begeleidt en helpt je op weg. Al doende doe je ervaring op en misschien inspireert het je om zelf ook met je eigen tuin aan de slag te gaan.

Verslag permablitz

Op 24 feb. was het heerlijk tuinweer: niet te koud en niet te warm; een spatje regen tijdens de lunch. We  waren met voldoende mensen, het was daardoor relaxed werken. Hieronder een impressie. En wat handige tips:

  • foto 2: zo halveer je eenvoudige stoeptegels: leg 2 stoeptegels op enige afstand van elkaar. Een derde er bovenop. Dan een flinke hamer precies in het midden laten vallen. Het is niet heel nauwkeurig maar goed genoeg voor het bouwen van de kruidenspiraal.  Marije had een tegelsnijder, maar die bleek tegen te vallen.
  • de bodem van de kruidenspiraal moet echt helemaal horizontaal zijn. Een waterpas is hierbij onmisbaar!
  • dat geldt ook voor de regenton die we ingroeven om de vijver diepte te geven. 
  • er was te weinig folie om helemaal de ton mee te bekleden, dus sneden we hem in aan de onderkant. Als het water boven de ton uitkomt, gaat er toch water wegvloeien achter het folie. Marije moet nog op RVS slangklem uit om het folie strak tegen de ton vast te maken.   
  • we zijn benieuwd hoe de kippen het gaan hebben: ze hebben flink de ruimte

Laatste nieuws, 24 maart 2017: Marije heeft haar kippen en één haantje: het zijn zijdehoenders.