Permablitz actie Gorterplaats, tuin op het westen (12 april 2015)

Dit grasveld gelegen achter een bedrijfskantine is een (deels) eetbare tuin geworden, met groente, kruiden in een kruidenspiraal, wilde bloemen; een zithoek voor wie van de kantine gebruik maakt, komt nog.

Lizette verzorgt lunches voor de mensen die werken in dit bedrijventerrein. Zij heeft toestemming van de eigenaar om het grasveld te veranderen.

Met een permablitzactie op een weekenddag hebben we deze tuin heringericht. We hebben:

  • 4 bedden en een pad naast het gebouw uitgetekend met tentharingen en scheerlijnen: de paden blijven gras;
  • plantbedden aangelegd: bij 2 bedden staken we plaggen gras uit; op 2 andere bedden legden we karton (nadat we plakband verwijderd hadden); de graszoden legden we er omgekeerd bovenop: ze drogen uit en vercomposteren; net als het gras eronder dat geen licht meer krijgt
  • een kruidenspiraal gemaakt van flessen en puin

We kwamen niet toe aan nog 2 andere plannen:

  • een pergolaconstructie maken voor achter het zitje
  • mogelijk de bestaande coniferenhaag verwijderen

Lizette heeft in één van de permablitzers een maatje gevonden om deze tuin te delen: zowel de zorg als de opbrengst.

In totaal hebben 7 mensen meegedaan aan de permablitz actie; 2 waren er wat korter; de andere 5 van 9 tot 4.

Tips voor het onderhoud:

  • Ga de nu nog onbedekte bodem bedekken: bijvoorbeeld met zaagsel zoals bij de tuin van LindaDit voorkomt uitdroging van de aarde; en ook heb je minder last van onkruidzaadjes, die immers minder licht krijgen. De planten die er al staan hoef je minder water te geven, doordat het water door het zaagsel minder snel verdampt. Ik suggereer hier zaagsel omdat er een meubelmaker in bedrijventerrein zit. Alternatieven zijn: houtsnippers, karton, mulch van groene planten (bij deze laatste heb je wel meer kans op slakken)
  • Geef planten niet teveel water; beter een keer meer, dan telkens een beetje: dan ontwikkelen ze sterkere wortels.
  • Kijk goed hoe ze het doen en experimenteer met de kruidenspiraal: er zijn plekken waar vaker schaduw is: onderaan aan de noordkant; dat is een fijne plek voor o.a. bieslook, peterselie, citroenmelisse.
  • Gebruik google (en zoek bijvoorbeeld naar kruiden schaduw)
  • In de kruidenspiraal zetten we stekjes van: citroenmelisse, oregano
  • In het perk naast de bedrijfskantine: Mashua of knolcapucien en aardpeer

PS: We hadden tevoren niet goed onderzoek gedaan naar de mate van vervuiling. Die bleek er achteraf wel te zijn. De planten in de kruidenspiraal wortelen niet diep en hebben alle goede grond van buiten gekregen.

De planten in de perken (aardpeer en mashua) zullen moeten verhuizen naar een bak (bijvoorbeeld een hoge vierkante meter bak). Zij wortelen wel diep. Dit was weer even een les: altijd de grond uitzoeken, zeker bij een bedrijventerrein. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk op http://kaart.nijmegen.nl/milieu/

In augustus zag het er al mooi uit: