Permablitz bij Marie José, tuin op het zuiden (Karla)

De oproep
Marie José wil graag  biologisch eten uit eigen tuin. Het is een best grote tuin op het zuiden. Er staan bomen achter in de tuin die behoorlijk wat licht wegnemen en met hun wortels de tuin behoorlijk in beslag nemen. Zie het kaartje hieronder.

We waren met ons 7en: Marie José, haar zoon, en 5 permablitzers en werkten van half 10 tot 4 uur, 31 mei 2014.

Volgens plan (https://kjjm.nl/permablitz/events/permablitz-bij-marie-jose-hengstdal/

  • rooiden we de coniferen, dat ging relatief eenvoudig omdat die niet diep wortelen. De hulst en liguster besloten we slechts af te zagen. Marie José of Fred gaat ze nog lager afzagen (kettingzaag) en dan de middelste delen van de stammen een beetje uitboren, zodat de bomen niet meer gaan uitlopen en langzaamaan afsterven. Het is een enorme klus om die met wortel en al te verwijderen.
    We legden de coniferen apart. Marie José voert deze later nog af.  We maakten de takken van de liguster en hulst klein en hielde het groen apart. We verwijderden een beetje van de klimop, maar beslist niet alles. Te weinig tijd en ook sloeg de vermoeidheid toe.
    Op het nu lege deel onder de muur legden we eerst enkele lagen karton. Bovenop het karton kwamen de takken en daar bovenop het groen. Het komende jaar gaat dit composteren. Dit gaat nog beter na toevoegen van mest, en gelukkig is er een papegaai in huis die dat kan leveren.
    Daarna zouden er bijvoorbeeld twee bessenstruiken in geplant kunnen worden.
  • we zaaiden en planten meegebrachte plantjes in de strook zandgrond. Judith verwijderde eerst nog een weer uitgelopen struik (was ooit een boom).
    Er kwamen zelf gemaakte bonenstaken en Jeannette en Marie josé zaaiden allerlei rijtjes groentes.

We merkten na het rooien van de coniferen al wat een enorm stuk groter en lichter de tuin opeens werd.
We raadden aan om het coniferenafval hout niet te composteren omdat het toxisch is en een slecht effect op moestuinplanten zou hebbben. Achteraf heb ik nog even het internet herover geraadpleegd. Ik kom eigenlijk alleen tegen dat het slechter composteert, dus meer tijd nodig heeft.