Permablitz bij Sabina, tuin op het westen (Karla/Johann)

28 juni 2013, 10.00 – 16.00 uur. Zie hier de oproep
Voor resp. na:

Permablitz bij Sabina, een verslag van Johann, stagair Eetbaar Nijmegen

 

Sabina woont in een fleurige straat in Hengstdal. Ieder voortuintje is anders ingericht, meestal met veel groen, maar enkele buren houden het kaal. Haar eigen voortuintje is netjes ingericht met allerlei sierplanten, een terrasje en rode bank. Op haar deur staat een bord met de woorden: I love cats. Sabina houdt erg van katten, ze heeft er twee maar die verstoppen zich bij bezoek, kom ik te weten op een comfortabele bank in haar woonkamer. We worden verwelkomd met een kopje koffie en koek. Onder het genot daarvan maken we kennis met elkaar.

Ik doe voor het eerst mee met een PermaBlitz en ben erg benieuwd hoe het zal gaan zo met z’n vieren samen in de tuin aan het werk. Meer mensen passen ook echt niet in Sabina’s achtertuin.

Twee doorgewinterde permablitzers en twee beginners bij elkaar veranderen de achtertuin van Sabina in een productieve moestuin. De dag begint regenachtig maar klaart snel op en we blijven de meeste tijd van de dag droog.

Vandaag staan er meerdere klusjes op de agenda. Allereerst verwijderen we een struik met wortel en al om ruimte te maken voor een kruidenspiraal. De heggenschaar werkt super en binnen de kortste keren zit de struik helemaal ontleed in de gft-container. De wortels helpen we met spade en armkracht de grond uit. Zodoende hebben wij de muur vrijgemaakt waartegen we de kruidenspiraal aan gaan zetten. Eerst moeten er nog moertjes uit deze muur gehaald worden. Die zijn zo vastgeroest dat we een metaalzaag erbij moeten pakken en dan lukt het pas.

Met waterpas, touw en veel discussie lukt het ons een geschikte vorm voor de kruidenspiraal te kiezen. De tuin loopt schuin af en het ontwerp van de spiraal moet hierop aangepast worden. Sietske en Jeannette komen tot een oplossing en zetten er een mooi ontwerp van opeengestapelde bakstenen neer. Sabina heeft mooie rode bakstenen marktplaats  (stenen aangeboden) geregeld, een aanrader!

Terwijl Jeannette en Sietske met de vorm van de kruidenspiraal bezig zijn verplaatsen Sabina en ik een sering vanuit haar achtertuin naar de voorkant. Hij krijgt een mooi plekje aan de linkerkant. Op het vrijgekomen stukje komt een Japanse wijnbes.

Tussendoor een hapje eten is wel zo handig om de energie erin te houden. Sabina heeft een stukje aardbeiencake met een koud sapje voor ons. Sietske gaat ondertussen ervandoor, ze geeft nog gitaarles vandaag.

Dan bouwen we verder aan de kruidenspiraal.  Omdat de tuin erg schuin afloopt, hebben we dwars in iedere rondgang van de spiraal een rijtje stenen gelegd zodat er terrasjes ontstaan en het regenwater niet meteen alle vruchtbare aarde wegspoelt.

We slaan een hele hoop stoeptegels stuk om met de brokstukjes de spiraal op te vullen. Dan gooien we er lagen zand, compost, mest en bovenop tuinaarde overheen. Bovenop de kruidenspiraal wordt een terracotta bloempot met siererwt gezet Dan wordt alles met een tuinslang besproeid, zodat de aarde kan zakken en de bakstenen schoon worden. Aan het eind komen er allerlei kruiden in:  onder andere thijm, rozemarijn, citroenmelisse.

Mijn laatste taak voor vandaag is het planten van pompoen. Ik heb stekjes over en eentje daarvan krijgt een plek bij Sabina. Jeannette krijgt er ook nog drie alsmede allerlei groentezaadjes die ze bij haar thuis in een kastje op kan kweken.

Aan het eind is het tijd voor een knuffel-moment, we hebben vandaag keihard gewerkt en kijken met trots terug op een goede samenwerking. En ik ga moe maar voldaan naar huis.