Anne heeft een hoekhuis en wil van haar achtertuin graag een natuurlijke, deels eetbare tuin maken. Onze permacultuur ontwerp-ideeën spreken haar aan. De tuin heeft zandgrond en met de rug naar het huis staand, is hij gelegen op het noorden en oosten.
Een globaal plan:
- Anne wil grotendeels van het gras af, ivm hooikoorts en geen zin in veel maaien. Het makkelijkste is om het gras te bedekken met bruin karton, bij voorkeur 3 of 4 lagen dik. Plakband moet er zoveel mogelijk van te voren af. Zie deze permablitz in Oirschot, waar we het karton met stro bedekten. Een klein stukje gras, waarschijnlijk ter plaatse van de boog blijft nog bestaan.
Hier zie je een filmpje van een ander project:
https://youtu.be/KNy8o7h0WeE
Eén van de commentatoren eronder geeft een nog meer permacultuur-advies: Is het niet een beter idee om, als u in permacultuur zou willen tuinieren om bijvoorbeeld het gras heel kort te maaien, tot op de bodem. Hierdoor maai je de groeipunten eraf, en groeit het gras maar langzaam terug. Nu gooit u hierop een goede laag stro, behalve op de plekken waar u wilt zaaien, hier haalt u het gras weg en zaait u uw zaden.
Als je makkelijk aan stro kan komen (of moeilijk aan genoeg karton), is dat ook een idee. Het zou leuk zijn om de verschillen te zien.
Mijn voorstel was: karton en dan compost erop, waar geen pad komt. In de compost zaaien/planten of het zo laten liggen tot het voorjaar.
Ons voorstel: Anne bedekt de grond met karton of/stro; tijdens de permablitz (of jij eerder) bepaalt ze met scheerlijnen of touw, en haringen de paden. We verspreiden dan de compost met een kruiwagen en lopen vanaf dat moment alleen nog maar op de paden. - Anne vindt de coniferenhaag niet mooi, maar de haag zorgt wel voor privacy. Je zou de haag wat kunnen verbergen door ervoor (maar niet pal ervoor ivm snoeien van de haag) klimplanten kunnen zetten. Zij kunnen dan klimmen in tomaten spiralen of in draadzuilen van Easiplantpillar uit Molenhoek. Je moet dan wel een constructie maken met palen en een lat tegen omwaaien.
- Compost: zie https://kjjm.nl/permablitz/materialen/compost-en-mest/. Je hebt nodig: 11×12,3 – 3,50×3,60 x 0,10 cm = 11,94 m³. Klopt die 11 meter wel, of moet dat eigenlijk zijn 11-3,50? Dan zou je 12 bigbags nodig hebben.
En daar mogen nog paadjes vanaf. Het is handig om wat extra te hebben, voor onder de plantgaten van bomen. 10 bigbags?
Koop graag een kruiwagen, het is ook handig om er bij buren nog 1 of 2 te lenen voor die dag. Tweedehands kopen kan ook, maar let op de staat van de banden. Die moeten goed opgepompt kunnen worden. Ook bij lenen: kijk even of je ze makkelijk kan oppompen met een fietspomp. Misschien heb je een nippeltje nodig. Hier een goedkope van Hornbach, maar let wel op de band, die schijnt slecht te zijn. Google zelf verder. Ik kocht ook een goedkope, waarvan de band lek raakte. Bij Hornbach kan je wel reserve onderdelen kopen. - Water en een regenton. We raden je aan je hemelwaterafvoer aan te sluiten op een nog aan te schaffen regenton en het overtollige water weg te laten lopen in een vijvertje. De zijkant van het huis is een prima plaats; het is hier verhoudingsgewijs donker, waardoor je minder last van algen gaat krijgen. Ik kan wat kleine waterslakjes meenemen, die ook algen eten; en wat zuurstofplantjes en waterkers; haal in het voorjaar bij mij of iemand anders wat kikkerdril van de niet kwakende kikker
Zie tips op https://kjjm.nl/permablitz/materialen/water/
Jeannette tekende de vijver aan de voorkant, wel in de zon. Dat kan ook. Meningen over wat de beste plaats voor een vijver is verschillen.
Een grote vijver lijkt handig om te combineren met de aanleg van een kruidenspiraal. Het uitgegraven zand kan je gebruiken voor het opbouwen van de kruidenspiraal-berg. Je zou ook voor een kleinere vijver kunnen kiezen, zo groot als een speciekuip; of geen vijver, maar slechts een kleinere waterbak met fonteintje op zonne energie. Dan mis je wel de lol van kikkers. - Kruidenspiraal: dat is iets voor het voorjaar. Zie wat voorbeelden. Dit is best een secuur werk, waar je zo een dagdeel mee bezig bent. We raden aan om dit later te doen. Maar wel nu al de vorm aan te geven. Je kan dan ook nog even rustig nadenken of dit wel de ideale plaats is. Een kruidenspiraal is niet eenvoudig te verplaatsen.
We kunnen de vorm aangeven met bijvoorbeeld aangeven met de leuke houten blokjes die je hebt liggen. Een kruidenspiraal plaats je bij voorkeur wel in de zon, omdat kruiden die nodig hebben. Door het hoogteverschil dat je creëert, heb je ook een schaduwkant voor de kruiden die liever wat schaduw hebben. Bijv. spinaziezuring (neem ik mee). - Idee voor op het terras: Eetbare dak/parasolbomen:
- kiwi: https://www.bomenenzo.nl/dak-kiwi
- moerbei: https://www.bomenenzo.nl/dakmoerbei
hier vind je ook niet eetbare parasolbomen
- Idee voor zaaien/planten tijdens of na de permablitz actie: plantui, knoflook, tuinboon; zaaien: winterpostelein, rucola. Zie voor plantgoed
Koop een verplaatsbaar kasje, dat beschermt tegen kou en vraat. Ik vind deze van Haxo heel prettig. Als het te warm wordt in mei, haal je eenvoudig het plastic eraf en kan je eventueel een netje eroverheen doen, ter bescherming tegen vogels. - Wb bomen, zie ook: https://kjjm.nl/permablitz/materialen/plantgoed/.
Denk ook eens aan een boom van minitree: je hoeft hem niet te snoeien, wordt maar 2 a 3 meter hoog en levert wel fruit. - Anne ligt graag in de tuin, dat kan prima op Thijm denkt Jeannette. Maar in een hangmat kan ook.
- We gaan de permablitz in principe uitvoeren op 6 oktober. Regent het echt de hele dag, dan wijken we uit naar 13 oktober. Van 10 tot 16 uur. Wij doen een oproepje, Anne ook.
Anne heeft op 1 oktober de haag eruit laten halen en het gras ook.
Foto’s 1-10-2019:
Op 27 november stuurde ze me een filmpje van hoe het er nu uitziet en besloten we de voor 8 december geplande permablitz-actie te annuleren. Het grootste deel van het werk zit erop, de rest kan ze zelf. We komen in het voorjaar van 2020 nog eens langs om mee te kijken voor de beplanting. Mijn advies nu voor de nog kale stukken grond was: mulch het met compost en/of blad of ander organisch materiaal; houd de bodem bedekt, zodat er zich al wat bodemleven zoals wormen en insecten kan vestigen. Dan heb je in het voorjaar een goede start met radijsjes, rucola, en vanaf eind mei pompoenen en courgettes, boontjes..
Update 26 juni 2020: wat een paradijs is het geworden!
Zie ook het verslag van een bezoek aan Annes tuin op 5 juli 2020