Permablitzactie voor Kloostermoestuin Nebo kloostercomplex (in 2 dagen)

We hebben samen met tuinvrijwilligers van het Nebo klooster en met maximaal 10 andere vrijwillige permablitzers de tuinstructuur aangelegd.
We gebruikten hiervoor het ontwerp van Judith en Karla, dat we medio augustus al opstuurden. De groep van het Nebo klooster was al begonnen met het aanleggen van paden en bedekken van karton. Maar dit bleek weggewaaid; Barry had wel met de hand al kweekgras uitgetrokken op dat deel (op de kaart de linker helft); het scheelde wel enorm in het werk.

We hebben het volgende gedaan:

 • paden en bedden uitgezet met bamboestokken en touw (2 personen aan de ene kant, 2 personen elders)
 • karton voorbereid: plakband verwijderd
 • stroken van 60 cm gesneden (stanleymes) uit oud blauw tapijt
 • karton of dik bruin papier (we hadden te weinig karton) gelegd op de 120 cm brede bedden
 • de paden uitgegraven: zo diep als de wortels zaten; aarde en wortels vrijgekomen uit de paden gegooid op het karton/bruin papier
 • zand aangebracht op de 90 cm brede paden. Leon gaat ze op zijn gemak later betegelen met stoeptegels (3 stuks)
 • een paar 60 cm paden uitgegraven; andere voorzien van tapijt. Dit hout het onkruid voorlopig ook wel even tegen. Op de 60 cm brede paden komen later houtsnippers.
 • op het einde van deze bijzonder warme dagen was de aarde al goed opgedroogd en konden we de wortels op de bedden uitschudden en verwijderen. Het gaat hier om kweekgras. Laat je het liggen, dan vormt het zo weer een grastapijtje op het karton.
 • de verharde kweekbedden (35 en 36) onkruidvrij gemaakt.

Door de diversiteit aan klussen was het goed te doen: was je moe van het graven, dan ging je even wortels van de bedden verwijderen, of tapijt snijden. Ook het meten was geen zware klus. Wel een heel secure en de klus die we het allereerst deden.

Het is leuk om de tuin zo vorm te zien krijgen. De toekomstige tuingroep kan e rmee verder.

Nog wat tips:

 • Loop niet op de bedden, echt alleen op de paden
 • Het bruine papier is eigenlijk niet voldoende; probeer meer karton te bemachtigen (denk ook aan witgoedzaken en fietswinkels), verwijder het plakband en leg het op de bedden. Maar verwijder eerst de graspollen, leg daarna pas het karton erop; zorg dat het karton elkaar goed overlapt zodat je nergens aarde of gras ziet; 3 lagen karton is eigenlijk nog beter dan 1. Leg daarna de pollen er weer op of stenen, zodat het karton niet wegwaait. Als de pollen opgedroogd zijn, verwijder dan ook weer de (kweekgras) wortels. Echt weggooien, niet op de composthoop, ze zijn te sterk. Ieder stukje wortel wordt een nieuwe plant.
 • Deze maand: plant eventueel de knoflook teentjes; ieder teentje op een hand afstand van de volgende; 4 cm onder de grond; het ziet er al;vast leuk uit. In juli heb je dan verse knoflook. Zie http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/knoflook/
 • Je krijgt nog veel werk aan het onkruid wieden in het voorjaar, maar deze maatregelen schelen echt een boel werk. De bodem onder het karton zal vast wat gaan vercomposteren en is dan veel makkelijker te bewerken.

Foto’s dag 1, vrijdag 17 oktober 2014:

Foto’s dag 2, vrijdag 19 oktober 2014:


ontwerp Nebo kloostertuin

Plan NEBO moestuin_18-07-2014

Voor een indruk van hoe het was hieronder een paar foto’s uit het voorjaar van 2014:


Op 8 juli 2014 gingen Judith en ik met Barry en Mark van de NEBO het terrein en de kas opmeten, in de stromende regen.

Meer over de bewoners van het klooster en de plannen

Er zullen hele diverse werkzaamheden te doen zijn. Een week voor de datum hoor je meer over de plannen.
Neem graag je eigen tuingereedschap mee, zoals snoei- en takkenschaar, spade, riek, tuinhandschoenen, knielmatje.