1. Plan Groenewoud, op westen (Alina)

De voortuin van Myriam is omringd door bomen; onder andere een prachtige grote rode acer.
Op de erfscheiding met de buren en een stuk naar de straat staan flinke struiken. Het gras heeft het moeilijk hierdoor, mos doet het goed.

Het plan is om een kruidenspiraal te bouwen, dicht bij het huis, maar wel zodat je nog goed bij het raam kan en in het midden tussen de oprit en de heg met de buren.

En zo gebeurde op 22 juni, een regenachtige dag. Alina begeleidde het groepje van 4 mensen.

Na een kort uitleg over de kruidenspiraal (zie handleiding) begonnen we met bouwen.

Myriam had een paar dagen voor de permablitz, karton op de plek gelegd waar de spiraal zou komen. Het gras zat nog behoorlijk stevig in de grond en daarom hebben we besloten om het er helemaal uit te halen. (Als alternatief kun je ook het karton een paar weken vooraf neerleggen zodat het gras eronder helemaal verteert.

We hebben eerst de omvang van de kruidenspiraal bepaald. Dit gebeurde met een stuk touw en een stevige tak. Die werd in het midden gezet, en het touw erom heen bewogen. Hierdoor kregen we een mooie cirkel van een diameter van 2,5 meter.

Toen de cirkel duidelijk te herkennen was, staken we het gras eruit met spades. De plaggen gras hebben we later op zijn kop weer in de kruidenspiraal als vulling verwerkt.

Myriam  had veel stenen geregeld. Deze hadden dezelfde grootte waardoor het bouwen gemakkelijk ging. We zijn aan de buitenkant van de spiraal begonnen en hebben ons langzaam naar het midden en naar de hoogte toe gewerkt. De spiraal werd uiteindelijk 1.20 meter hoog en bestaat uit drie lagen/verdiepingen.

Tot de pauze was de stenen constructie gerealiseerd. Daarna werd de spiraal gevuld. Eerst met puin, vooral in het midden, dan met stro. Het stro hebben we met een tuinslang flink nat gemaakt. Hierdoor krijgt de spiraal genoeg vocht. We hebben op het natte stro zand en grond gelegd, tot de spiraal gevuld was.

De laatste stap waren de kruiden. Myriam had al behoorlijk veel kruiden in de achtertuin. De meeste kruiden werden verplant naar de kruidenspiraal. Boven  op de spiraal wilde Myriam graag een mooi bloeiende plant. We hebben voor een grote salieplant gekozen. Hiernaast kwamen lavendel en tijm.

In de middenlaag van de spiraal hebben we citroenmelisse en munt geplant. Deze kwamen in bloempotten in de spiraal terecht, want anders gaan ze woekeren.

Onderin kwam een plant bieslook. Myriam wil ook nog basilicum en peterselie planten.

Een nieuwe mooie kruidenspiraal is gerealiseerd.