3. Sint Anna (tuin op zuid oost)

Permablitz actie op 1 augustus 2015
De uitdaging: het gaat om een kleine voortuin van circa 4 x 5 meter.

Nu ligt er nog gras; de eigenaresse verwijdert dat vóór de permablitz actie.
In de plaats daarvan komt een fruitgedeelte (bessen) en een stuk moestuin, met verhoogde bedden, waar de bewoners kunnen experimenteren met het verbouwen van groente. Wens van de eigenaresse is vooral: onderhoudsvriendelijk en meer eetbaar.

Door de bedden te verhogen, is er meer ruimte voor vruchtbare aarde; de planten krijgen dan al een betere start.

Ook komen er paadjes, van oude stenen en houtsnippers.

Alina begeleidt; naast de eigenaresse kunnen er nog 4 mensen meedoen. Dat kan ook een dagdeel zijn: van 10 tot 1, of van half 1 tot 16 uur.
Voor iedereen is er lunch tussen half 1 en 1.

Neem eigen tuingereedschap, zoals een schepje en eventueel knielmatje en handschoenen mee als je dat prettig vindt.

Je gaat een korte uitleg krijgen over permacultuur en hoe je met deze ontwerpmethode een ecosysteem kan neerzetten, waarbij relatief weinig onderhoud nodig is.

Voor koffie/thee met lekkers en lunch werd gezorgd.


Om 10 uur begonnen we: Alina, Karla, de tuineigenaars Anja en Thomas; 2 vrienden van Anja en Thomas; Jeannette kwam na de lunch; de 4 kinderen deden op het eind mee. Anja en Thomas hadden tevoren al een krulwilg en het gras verwijderd; Alina had een kuub compost besteld en ook wat tuinaarde. Anja en man hadden zelf al houtsnippers gehaald. Dat alles stond al voor ons klaar. Dat scheelde aanzienlijk in het werk.

Na koffie met zelfgebakken gebak, gaven we met een touw het houtsnipperpaadje aan: een paadje in ronde vorm, om de acaciaboom heen; en zover van de rand dat je vanaf het pad overal bij kan.
We planden de plaats van de kruidenhoek en het verhoogde bed waar ook de acacia in terecht kwam.
We plantten een blauwe bes, een framboos, een hazelnoot aan de noordwestkant. Eerst een plantgat, en daarin compost, plant erin en water geven.

In de kruidenhoek kwamen terecht: rozemarijn (bovenaan); citroenmelisse (in pot);bosaardbeien direct naast het houtsnipperpad.

Achter de heg plaatsten we groentes die graag wat schaduw hebben, zoals snijbiet en rucola; in de hoek met de buren kwamen 2 rabarberplanten. Aan de schaduwkant op het veld met de vaste planten hebben we ook nog een venkelplant gezet. Deze kan tot twee meter hoog worden, ruikt heerlijk en de blaadjes en zaadjes zijn handig voor thee, of ook te gebruiken op ovenschotels of in salades.

De kinderen hielpen met planten en aanharken en keken toe bij het zaaien. Het leukste vonden ze het om vanuit de big bag (met zijn 4en!) compost in emmers te scheppen, die wij dan leegden op de bedden. Voor de kinderen maakten we een kein verhoogd bedje naast het pad naar de voordeur.

We zaaiden in het middelste bed en in het kinderbed: spinazie,wortels, pluksla, snijsla, veldsla, andijvie, radijsjes; we plantten door Alina meegebrachte boerenkool en tomaten.

Om 3 uur waren we klaar; de helft van de big bag namen we mee naar huis voor een volgende permablitz actie. We waren allen erg tevreden over het resultaat: het ziet er mooi uit en is tegelijk een heel praktische eetbare tuin geworden.

In de achtertuin staan ook eetbare planten, zoals een vijg (die geen lekkere vruchten geeft, ze drogen uit; tip: verwijder het gras, geef water, leg mulch bijvoorbeeld in de vorm van houtsnippers); een appelboom, een kruidenrandje en een vierkante metertuin.