Workshop kruidenspiraal bouwen Lentse Aarde

Een fraaie, grote kruidenspiraal is gebouwd op het moestuinterrein van De Lentse Aarde tijdens de Dag van de Stadslandbouw op 17 mei 2014. Als extra’s zijn in de spiraal een egelhuis en rijtjes dakpannen voor salamanders en bijen én hommels aangelegd. De bouw tijdens de workshop stond onder de inspirerende leiding van Alina Salomon van Eetbaar Nijmegen.

De diameter van de spiraal is 2,5 m; de hoogte is 1 m. De materialen (terrasstenen, dakpannen, stoeptegels, trottoirbandjes, hout, puingrond, tuinaarde, zand, stro, karton) waren in de weken daaraan voorafgaand verzameld op de nieuwe moestuin in Lent.
8 deelnemers deden mee aan de workshop die om 9 uur begon; om 13 uur werd het laatste kruid geplant. Het egelhuis van hout heeft een extra ventilatiebuis.

Door de gradiënten in de vochtigheidsgraad, temperatuur en bemesting van de grond ontstaat op een kruidenspiraal een grote variëteit aan biotopen. Dat maakt de kruidenspiraal geschikt voor een grote variëteit aan kruiden. Bovenop de zon- en droogteminnende mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm; onderop de vochtminnende kruiden zoals bieslook.

handleiding-kruidenspiraal-bouwen